Hvorfor udvikler man social angst?

01 September 2019
Astrid Pedersen

editorial

Social angst er en lidelse, hvis manifestation varierer utroligt meget fra individ til individ. Nogle mennesker har haft social angst hele deres liv, og andre har udviklet lidelsen senere i tilværelsen. Udvikling af social angst kan hænge sammen med andre angst lidelser eller stress, eller med traumatiske begivenheder, som har haft psyko-sociale følgevirkninger.

Social angst er kendetegnet derved, at mennesker, som er ramt af social angst, generelt er meget dårligt tilpas ved at befinde sig på steder hvor der er mange andre mennesker. Af samme grund vil mennesker med social angst sjældent opsøge større selskaber eller begivenheder, for eksempel fester eller koncerter.

Som ramt af social angst kan man nærmest blive grebet af panik, hvis man befinder sig i en situation, som trigger angsten. På den måde har social angst både fælles træk med diverse enkeltfobier (for eksempel klaustrofobi og agorafobi) og med panikangst. Mennesker med social angst kan også udvikle generaliseret angst, hvis de konstant går rundt og er bekymrede for hvornår de næste gang kan risikere at blive udsat for større menneskemængder igen. Og en person med social angst vil på alle måder hade at være midtpunktet for et selskab.

Hvordan slipper jeg af med min social angst?

Det kan være rigtig hæmmende for et menneske, som måske ønsker den sociale kontakt, eller hvis erhverv fordrer denne, at lide af social angst. Hvis jobbet kræver, at man kan begå sig i en større forsamling, og måske endda tale eller fremlægge foran denne, går det ikke, at man går i baglås eller i panik ved den blotte udsigt til et sådant scenarie.

Derfor er det en rigtig god idé at søge professionel hjælp til håndtering af den svære social angst. En dygtig angst specialist vil kunne give dig de redskaber, du skal bruge for at lære at tøjle din angst. Læs mere på angstekspert.dk

More articles