Bryg din egen øl

22 February 2020
Lotte Hindsberg

editorial

I de seneste par år er der sket en stor stigning af antallet af specialøl på det danske marked og der er kommet mange små microbryggerier, der har højnet kvaliteten af øllet. Det har samtidig også haft den sideeffekt, at interessen for at lære at lave øl også er steget. Det samme er viden om øl også. Hvor stammer øllet fra, hvordan laver man øl. Nu og før og hvem lavede det. Ølbrygning har i tusindvis af år været en del af kvindernes arbejde og det er først i middelalderen, at det overgik til mændende og der blev formet et bryggelaug. Der var jo penge i den gyldne drik.  

Bryg din egen øl

Da interessen for at brygge sin egen øl er stigende, er det blevet muligt at købe det nødvendige udstyr og selv brygge sin egen øl. Man kan starte med at købe et startskit og så er man reelt igang. Der skal kun bruges 4 ingredienser til at brygge en basisøl. Det er vand, malt, humle og gær plus udstyr. At brygge en drikkelig øl er ikke svært, men at brygge en god øl kræver finesse, erfaring og håndelag. Meget af brygningen er i dag overtaget af teknik, men en sand brygmester benytter sig stadig af sin egen personlige måde og har en stor viden om, hvordan de forskellige ingredienser spiller sammen.

Har du lyst til at forsøge dig med at brygge øl, er der masser af viden at hente i bøger, videoer og der bliver også udbudt kurser i ølbrygning. Det er muligt på en lørdag eftermiddag og aften at lære det mest basale om ølbrygning og det er en dag man kan tilbringe sammen med gode venner. Der vil blive serveret lidt god mad til øllet og det øl man har brygget, får man med hjem så husk at arrangere et passende transportmiddel hjem. 

More articles