Få hjælp til en alkoholiker i din omgangskreds eller familie

17 August 2019
Astrid Pedersen

editorial

Alkoholisme er et af de helt store problemer for samfundet. Og for den enkelte familie, som er ramt af et alkohol misbrug, er problemet allesteds nærværende og – for de flestes vedkommende – totalt dominerende for hverdagen. Men hvad vil det egentlig sige at være alkoholiker, og hvordan slipper man ud af det onde mønster?

Hvornår er man alkoholiker?

Når ens alkohol forbrug er nået til et niveau, hvor man ikke længere selv føler, at man kan kontrollere det, er man officielt efter alle gældende standarder alkoholiker. Hos en alkoholiker har afhængigheden overtaget kontrollen med eens behov, ønsker og handlinger, og al ting kommer til at handle om stoffet og om rusen.

For en alkoholiker gælder det om at bevare den rus, som bedøver sindet og kroppen, og som holder alle ubehageligheder på afstand. Samtidig vil en alkoholiker udvise nogle klare indikationer på alkoholisme syndromet – symptomer på alkoholisme inkluderer for eksempel kontroltab ved indtagelse af alkohol. Personer, som ikke kan sige stop, når de først er gået i gang med at drikke alkohol – for eksempel ved en festlig lejlighed – og dermed bliver meget stærkt berusede, er i farezonen for at blive (eller er måske allerede) alkoholikere.

Et andet advarsels signal er tolerance øgning. Dette vil sige, at man kan tåle at drikke meget mere alkohol, end man kunne før – og at mængden af alkohol der skal til for at opnå den ønskede rus, er øget. For hardcore alkoholikere betyder det, at evnen til at kunne fungere uden alkohol til sidst forsvinder. Der skal en vis funktionspromille til, førend den misbrugsramte kan udføre selv helt dagligdags gøremål. Og fjerner man alkoholen fra en alkoholiker, som er nået dertil, vil abstinenserne være helt ulidelige.

Har du mistanke om, at en af dine nære og kære er blevet alkoholiker, kan du kontakte Behandlingscenter Søby Park for hjælp til udredning og afvænning. Læs mere på behandlingscentersoebypark.dk

More articles