Hvad er fordelene og ulemperne ved en varmepumpe?

09 June 2022
Lotte Hindsberg

editorial

Skal du have udskiftet dit oliefyr eller naturgasfyr, er en af de muligheder, du kan overveje en varmepumpe. Inden du bestiller en, er det en god ide at undersøge fordelene og ulemperne ved en varmepumpe. Grundlæggende er der tre forskellig typer. 

Den mest effektive og dyreste, jordvarme, kræver, at du er villig til at få gravet din have op og få lagt rør ned. Haven skal også være af en vis størrelse. Skulle du tilfældigvis have en sø i haven, kan du vælge at lægge rørene der. Men hvor tit har man det? 

Den anden type fungerer på samme måde, men udnytter i stedet luften. Den er lidt mindre effektiv, men også billigere. Den sidste og tredje type er markant billigere, men anbefales kun til sommerhuse eller kolonihaver, hvor man ikke bor hele året. Her kan den til gengæld udvide sæsonen med en måned i begge ender.

Varmepumpe

Din bolig skal være isoleret før du får en varmepumpe

Inden du bestiller en varmepumpe, er det vigtigt, at du sikrer dig, at din bolig er godt isoleret. Er den ikke det, vil du ikke kunne udnytte fordelene ved en varmepumpe optimalt. Derfor er det en god ide at starte med at få din installatør til at gennemgå din bolig og eventuelt. få din bolig isoleret, før du får en varmepumpe installeret. Begge dele vil spare dig penge på din varmeregning og tjene sig selv ind.

Det er også vigtigt, at du får den rigtige størrelse varmepumpe, så du er sikker på, at din bolig er varm, også selv om det er isvinter.

Inden du får en varmepumpe, skal du ansøge din kommune om tilladelse. Det er som udgangspunkt ren proforma, men skal stadig gøres, og du kan få hjælp af din installatør. Det er samtidig en god ide at give besked om ændringen af varmekilde til de nødvendige instanser.

More articles