Kroner og broer ved tandlægen – hvad er godt at vide?

29 October 2021
Cecilie Mortensen

editorial

Der er, heldigvis, mange forskellige ting, tandlæger kan hjælpe med, når det kommer til tænder. Du kan få lavet alt fra rodbehandlinger, få hjælp til at fjerne visdomstænder, tandblegning, et almindeligt tandeftersyn og hjælp til at få kroner og broer – og det er netop disse to ting, vi kommer til at kigge mere på her. 

Lige når det kommer til kroner og broer, så er der lidt forskellige ting, der kan være gode at vide. Og dem kan du blive klogere på her. 

Disse ting er gode at vide om kroner og broer 

En måde at erstatte ødelagte tænder på 

Noget at det første der kan være godt at vide om kroner og broer er, at det er en måde ødelagte tænder kan erstattes på. Det kan være, du har knækket en tand i så høj grad, at en tandfyldning ikke kan reparere den. Eller måske har du en tand, der har været rodbehandlet, men hvor frakturrisikoen er ekstra høj. 

Her er forskellen mellem kroner og broer

Der er en forskel mellem kroner og broer, for når der er tale om kroner, så henvises der til, at der laves en enkelt tand. Og når det kommer til broer, så arbejdes der med flere tænder på række. 

Der laves en grundig forundersøgelse før arbejdet

Før du får lavet enten kroner eller broer, så er det vigtigt med en grundig forundersøgelse. Der skal blandt andet vurderes, bl.a. med røntgen, om det er ideelt med fast protetik. 

Dine egne tænder skal tilslibes før behandlingen 

Den eller de tænder, der skal arbejdes med, skal før behandlingen tilslibes til en keglestub. Herefter kan der sættes enten kroner eller broer på. Der vil selvfølgelig være forskellige krav til æstetikken, alt efter om der arbejdes med fortænder eller kindtænder. Men det er også noget, din tandlæge vil tage højde for sammen med dig: https://stjerneklinik.dk/kroner-og-broer/.

More articles