Lav dit eget mundbind, og nedbring smittetrykket

05 august 2020
Astrid Pedersen

editorial

Går du rundt og hoster, nyser eller snotter – og har du måske endda lidt feber? Så bør du holde dig inden døre og ride stormen af uden kontakt til andre mennesker. Og skulle du få brug for at komme på kontoret, ud og handle eller til lægen bør du bære mundbind.

Hvorfor bruge mundbind?

Influenza og forkølelse virker måske for dig som relativt harmløse infektioner. Du ligger måske underdrejet i en uges tid med feber og ondt diverse steder, og går muligvis rundt og skranter lidt i et par uger efter indtil du er fuldt på højkant igen.

Men for mennesker, som er svækkede på den ene eller den anden måde, kan en sådan infektion være fatal. Mange ældre mennesker og mennesker med nedsat immun forsvar dør hvert år som følge af en virus infektion så som influenza eller snue.

Dette skyldes som regel at kroppen ikke har de nødvendige forsvars systemer som skal kunne nedkæmpe infektionen, som så kan udvikle sig til eksempelvis lungebetændelse. Lungepatienter og astmatikere kan også lide alvorligt under en sådan infektion, som hurtigt kan trække i langdrag. Og så vil et øget smittetryk i den generelle befolkning udgøre et problem for samfundet, idet en stor del af arbejds styrken kan blive lagt ned i løbet af meget kort tid.

Derfor bør du, såfremt du er smittet med en sådan sygdom, iføre dig mundbind når du bevæger dig ud i det offentlige rum. På den måde kan du begrænse smittespredningen og være med til at bryde den problematiske smittekæde.

Kan jeg lave mit eget mundbind?

Hvis du ikke kan få fat på de optimale engangs mundbind, kan du faktisk godt selv fremstille et mundbind af stof – for eksempel fra en aflagt t-shirt eller et tørklæde. Du kan finde flere opskrifter på hjemmelavede mundbind på Testsmart.dk

Flere Nyheder