Røntgenundersøgelse – en undersøgelse med usynlige stråler

24 August 2023
Cathrine Poulsen

editorial

Når man har behov for en undersøgelse af kroppen, er der flere muligheder. En af de mest anvendte undersøgelser er en røntgenundersøgelse. Det er en smertefri og hurtig undersøgelse, der kan give vigtige oplysninger om kroppen. Men hvad er det egentlig, der sker, når man får foretaget en røntgenundersøgelse?

Hvad er en røntgenundersøgelse?

En røntgenundersøgelse er en måde at tage billeder af kroppens indre på. Det gøres ved hjælp af røntgenstråler, som er usynlige stråler. Strålerne passerer gennem kroppen og bliver absorberet forskelligt af de forskellige væv og organer i kroppen. Det skaber et billede på en røntgenfilm, som giver lægen mulighed for at se, om der er noget galt.

Røntgenstråler er en form for ioniserende stråling, hvilket vil sige, at de kan ændre på cellerne i kroppen. Derfor skal man kun have en røntgenundersøgelse, hvis det er nødvendigt, og man skal aldrig få foretaget en røntgenundersøgelse, hvis man er gravid.

Hvordan foregår en røntgenundersøgelse?

En røntgenundersøgelse foregår typisk på en radiologisk afdeling på et hospital eller en klinik. Før undersøgelsen skal man tage alt tøj og smykker af, da de kan skabe forvrængninger på billederne. Man får herefter en røntgenkittel på, og lægen eller radiografen giver instruktioner til, hvordan man skal stå eller ligge.

Selve undersøgelsen tager kun få minutter, og man mærker intet undervejs. Man bliver bedt om at holde stille, og i nogle tilfælde skal man trække vejret ind og holde det i et kort øjeblik for at få en mere detaljeret undersøgelse af enkelte områder. Efter undersøgelsen kan man tage sit tøj på og gå hjem med det samme.

Hvornår anvendes en røntgenundersøgelse?

En røntgenundersøgelse kan anvendes til at undersøge flere forskellige dele af kroppen. Det kan for eksempel være knogler, lunger, mave-tarm-kanalen eller urinvejene. Røntgenundersøgelser kan give lægen vigtige oplysninger om problemer i kroppen, så de kan behandles hurtigst muligt.

Røntgenundersøgelser kan også anvendes til at følge op på en tidligere sygdom eller behandling. Det kan for eksempel være en kontrol af knoglerne efter brud eller en kontrol af en kræftsygdom.

RøntgenundersøgelseEn røntgenundersøgelse kan være en vigtig del af en behandling eller en undersøgelse af kroppen. Det er en hurtig og smertefri undersøgelse, men man skal kun få foretaget en røntgenundersøgelse, hvis lægen vurderer, at det er nødvendigt. Som patient skal man altid spørge, hvorfor en undersøgelse er nødvendig, og hvilke alternativer der er. Således er det vigtigt at sikre sig, at man er så informeret som overhovedet muligt, og at man er tryg ved det forløb, som man vil skulle igennem.

More articles